Herken jij het geluid van je innerlijke stem?

Wanneer is de mening van de ander belangrijker geworden dan mijn eigen innerlijke stem? Wanneer is het moment gekomen dat ik meer waarde ging hechten aan ‘zij’ dan aan ‘mij’? Sinds wanneer moet mijn innerlijke stem tot schorheid schreeuwen om gehoord te worden?

Andere stemmen dan die van mij.

Is er een moment geweest dat ik mijn innerlijke stem, mijn intuïtie, hoorde? Dat ik luisterde naar wat zij zei? Vast, jaren geleden. Toen ik nog heel klein was, en ook toen maar kort. Want al jong leerde ik te luisteren naar andere stemmen, andere meningen, anders dan die van mij.
Werd mij dat opgelegd, opgedrongen? Ja en nee. Ja omdat ik mij leerde aanpassen aan ‘hoe het hoorde’ en wat anderen zeiden dat goed voor mij was. Nee, omdat het vaak vanuit oprecht goedbedoelde liefde kwam.

Als klein kind had ik een stem van binnen die wist wat ik wilde en wat goed voor mij was. Een stem die voorvoelde en wist wat er speelde. Dat kleine kind was hooggevoelig en paste zich tevens makkelijk aan. Bijna ongemerkt en zonder problemen. Behalve dat haar innerlijke stem naar de achtergrond verdween. Schreeuwend in de leegte. Geen reactie meer kreeg door de jaren heen.

Opnieuw kennismaken.

Gelukkig weet je innerlijke stem niet van ophouden en blijft ze roepen zo vaak ze kan. Hopend op de momenten dat jij ineens stilstaat en luistert. Luistert naar een geluid van binnen, in plaats van naar de ‘herrie’ van buitenaf. Het kan even duren voordat je die stem weer goed verstaat. Ze is schor van het roepen in de leegte en jij bent doof door de geluiden om je heen.innerlijke stem

Je maakt weer kennis en stelt je opnieuw aan elkaar voor. Aftastend en soms afwachtend maar ook met een kriebel in je buik. Want je innerlijke stem heeft je veel te vertellen en blijkt veel wijsheid te bezitten. Wijsheid die jij van binnen draagt en graag door jou gehoord wil worden. Zodat jij jouw innerlijke kracht kan ontdekken en stevig op twee benen kan staan. Je niet meer laat leiden door meningen van anderen. Maar je juist laat leiden door jouw mening, gevormd van binnenuit.

Hoe luister je naar je innerlijke stem? Een aantal tips:

Ga op onderzoek uit.

Je innerlijke stem is moeilijk te horen door alle ruis in en om je heen. Geluiden en meningen van anderen, maar ook de gedachten die dwalen door je eigen geest. Nadenken en piekeren, vaak heb je geen moment rust in je hoofd. Wil je naar je innerlijke stem luisteren ga dan op onderzoek uit.
Zoek momenten waarop je rust in je hoofd kan ervaren. Zoals bij yoga, mindfulness(training) of meditatie. Je gedachten zullen niet verdwijnen maar je oefent wel om ‘uit je hoofd te gaan’ en meer aandacht te hebben voor de stiltes die tussen je gedachten bestaan.

Speel met keuzes maken.

Niet nadenken maar ‘gewoon’ direct een keuze maken. Je intuïtie weet vaak feilloos wat goed voor je is. Probeer hiermee te oefenen in het kiezen tussen kleine dingen. Kies in een supermarkt de eerste groente die in je opkomt (in plaats van vervolgens te redeneren wat verstandig zou zijn), net als bij het kiezen van een drankje of gerecht in een restaurant. Het zijn eenvoudige momenten om vanuit je gevoel (je innerlijke stem) iets te kiezen, in plaats vanuit je hoofd (het logische redeneren). Om zo te leren luisteren naar je innerlijke stem.

Zoek de stilte op.

Een plek in de natuur waar je stilte kan vinden, deze zijn er gelukkig nog genoeg. Ga af en toe eens alleen in stilte wandelen, fietsen of hardlopen. Kijk om je heen en luister eens naar je ademhaling. Probeer je aandacht steeds weer terug te brengen naar de wandeling of fietstocht die je maakt. In plaats van mee te gaan in je gedachten (over boodschappenlijstjes, je werk, alle dingen die je nog moet doen). Oefen in het bewust aanwezig zijn in het moment. Dan krijgt je innerlijke stem de kans om van zich te laten horen. En misschien luister jij dan wel.

Pauline Coppens

Pauline Coppens

Mijn naam is Pauline Coppens en ik werk als psychosociaal therapeut en coach. Ik ondersteun volwassenen en kinderen in het leren omgaan met hooggevoeligheid.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
Blijf je voortdurend hoge tonen horen? Je bent niet de enige!
Sta aan mijn graf zonder verdriet
10 Universele wetten van het bestaan
Overkomt het leven je of creëer je het zelf?
Ontdek de magie van draken