Iedereen die HSP is weet hoe intens ervaringen binnen kunnen komen. Ook gevoelens van frustratie en verdriet doordat je niet-begrepen of niet-gezien wordt zijn je dan waarschijnlijk wel bekend.
Door Esther Mostert
Willen veranderen zorgt voor extra stress
Heb je wel eens gewenst dat je minder sensitief zou zijn? Gewild dat niet alle ervaringen zo intens binnen komen? Gehoopt dat je niet alles op zou merken, dat je niet altijd ziet wat de ander tussen de regels door vertelt? Dat is je waarschijnlijk niet gelukt, of wel? Hoe hard je het ook probeert, je veranderd niet. Je bent wie je bent, en zo blijf je. Gelukkig maar, want ieder mens is echt mooi zoals hij of zij is, ook met alle onhebbelijkheden erbij. Anders willen zijn, je anders willen voelen, dat kan gewoon niet, hoe graag je dat soms wel eens zou willen. Daarnaar streven zorgt eigenlijk alleen maar voor meer verdriet en frustratie. Het maakt de stress groter.
Anders kijken is anders zien
Je kan dan wel niet veranderen wie je bent, maar je kan wel je beleving veranderen. Je hebt weliswaar geen invloed op hoe de dingen binnenkomen, maar waar je winst kan behalen is hoe je met je eigen ervaring omgaat en de manier waarop je reageert. Dat begint met de situatie en je eigen gevoel anders te bekijken en te benaderen. Hier zijn verschillende technieken voor.
Beschermingsmechanisme laat je zwart-wit kijken.
Veel HSP’ers hebben bepaalde patronen ontwikkelt om zichzelf mentaal te beschermen. Dat is ook nodig om normaal te kunnen functioneren in deze (soms harde) maatschappij. Grenzen stellen, en daar aan vast blijven houden, kan helpen, maar kost je veel energie. Soms slaan we hier wel eens in door, houden we er te strak aan vast, waardoor we niet meer open staan voor een andere benadering van de situatie. Daar kies je niet bewust voor, het gebeurt vanzelf, gewoon omdat je jezelf probeert te beschermen.
Sensitief kijken door een verkeerde bril
Dat je gevoelig bent betekent niet dat dat gevoel ook altijd gebaseerd is op een juiste aanname. Ook sensitieve personen trekken wel eens verkeerde conclusies. Je denkt te weten hoe het zit en daar kan je soms de mist mee ingaan, of het jezelf moeilijker maken dan nodig is. Hierdoor kan je niet alleen een verkeerde aanname doen of star overkomen, maar ook jezelf behoorlijk in de weg zitten. Je gedachten toetsen op waarheid en vriendelijkheid is daarom altijd nodig, ook voor mensen die erg gevoelig in het leven staan. Het is toch zonde om je rot te voelen terwijl het achteraf niet nodig bleek te zijn, omdat het toch anders zit dan je gedacht had. We denken vaak in ons eigen nadeel, uit zelfbescherming, maar ook omdat negatieve gedachten sterker zijn dan positieve gedachten. Dat heeft zijn oorsprong in de evolutie. Dat kan je niet veranderen, maar het helpt wel om je hier bewust van te zijn.
Zwart-wit denken zet je vast
Juist als je denkt dat de ander wil dat je het anders ziet, of als je zelf probeert het tegenovergestelde te denken of doen, dan kan je verstarren of jezelf vastzetten. Je ziet het niet meer, want het andere uiterste is geen optie, dus dan sta je emotioneel vast. Jouw punt is zeker waar vanuit jouw optiek gezien, dat geloof ik meteen. Maar wat nou als je het eens vanuit een andere hoek bekijkt, hoe ziet het er dan uit?
Grijsdenken, dé oplossing
Wat nou als je de situatie anders bekijkt en andere aannames maakt? Als je het zwart iets minder donker kan maken? Of het wit wat minder licht? Dat is wat ruimte kan geven en de oplossing kan zijn voor problemen. Niet zwart of wit, maar gewoon wat meer grijs. Deze tussenweg is vaak al de oplossing waar problemen anders vastlopen. Anders kijken is anders zien. Minder streven laat je meer rust beleven. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en rechtlijnig te zijn in het leven. Als iedereen iets meer meebuigt naar het grote grijze gebied ertussenin en wat minder star vasthoudt aan zwart-wit, dan is dat ongetwijfeld van positieve invloed op jouw persoonlijke beleving en de verbinding van mensen onderling onderling. Grijs is dus eigenlijk een hele mooie en vooral vriendelijke kleur!
Bewaar voor later op Pinterest: