Samengevat :Met autofagie, het zelfreinigend systeem van je lichaam, kan de cel oude cel-onderdelen opruimen, ze afbreken tot kleinere stukken die de cel weer hergebruikt. Het activeren van autofagie door te vasten heeft neurobeschermende en immuun-regeneratieve eigenschappen.Periodiek vasten (ook wel ‘intermittent fasting’ of IF) is een makkelijke en duurzame manier om autofagie te activeren, naast nog vele andere gezondheidsvoordelen. De makkelijkste manier om periodiek te vasten is door een handige periode per dag te kiezen van hooguit acht uur per dag te kiezen waarin je eet.
De mensheid zoek al eeuwen naar de fontein van de jeugd. Tegenwoordig zijn we vooral in de wetenschap bezig met dit idee en een Nobelprijswinnaar heeft onlangs een cruciaal onderdeel van de zoektocht ontdekt.
Op 3 oktober 2016 gaf de Nobel Assembly van het Karolinska Institutet de Nobelprijs in de fysiologie of geneeskunde aan Yoshinori Ohsumi voor zijn ontdekkingen over de werking van autofagie, een term die zich vertaalt naar ‘zelf-eten’.
Wat is Autofagie?
Kort gezegd is autofagie het zelfreinigend systeem van het lichaam, een mechanisme waarin de cel alle kapotte, oude cel-onderdelen wegdoet (zoals organellen, proteïnes en celmembranen). Het is een beheerd, ordelijk proces om cel-onderdelen af te breken en te recyclen.
Het proces van autofagie werkt zoals het vervangen van auto-onderdelen: soms hebben we een nieuwe motor of accu nodig, zodat de auto beter werkt. Hetzelfde gebeurt in onze cellen. Met autofagie worden oude delen gestuurd naar een speciaal deel van de cel, genaamd het lysosoom. Het lysosoom bevat enzymen die de oude delen afbreekt tot kleinere stukken, zodat de cel ze kan hergebruiken.
Vasten & autofagie
Wetenschappers hebben ontdekt dat autofagie intreedt als je 12 tot meer dan 24 uur vast. Men vermoedt dat dat de reden is dat vasten wordt geassocieerd met een lange levensduur. Volgens talloze onderzoeken is vasten verwant aan verbeterde bloedspiegelstabiliteit, verminderde inflammatie, gewichtsverlies en verbeterde hersenfunctie. Oshumi’s vondsten geven nog een groter inzicht in dit onderzoek.
“Sporadisch vasten op de korte termijn wordt al millennia-lang in allerlei culturen beoefend, gedreven door religieuze en spirituele overtuigingen. Maar wetenschappelijke analyses van de gevolgen van caloriebeperking zijn recenter… voedselbeperking op de korte termijn veroorzaakt een drastische toename van autofagie in corticale en Purkinje-neuronen. Zoals hierboven genoemd, kan de verstoring van autofagie neurodegeneratieve ziektes veroorzaken, maar het kan omgekeerd ook werken: toename van autofagie kan een neurobeschermend effect hebben.
Voedselbeperking is een simpele, betrouwbare, goedkope en ongevaarlijk alternatief voor het innemen van medicatie. Daarom stellen we voor dat voedselbeperking op de korte termijn een aantrekkelijk alternatief is voor de profylaxe en behandeling van ziekten waar men momenteel de juiste medicatie voor zoekt.”
Autofagie en vasten zijn dus in essentie een vorm van zelfreiniging; je ontdoet je van de troep om ruimte te maken voor nieuwe, gezonde cel-onderdelen. En het is de opeenhoping van die troep die wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor veel van de effecten van ouderdom. De gevolgen van het opstapelen van oude proteïnes in je lichaam kan leiden tot twee hoofdgevolgen: Alzheimer en kanker. Bij Alzheimer is er een opstapeling van een abnormaal proteïne – amyloïde bèta- of Tau-proteïne – die het hersensysteem verstopt. Dus als autofagie het lichaam reinigt van die onnatuurlijke proteïnes, dan is het logisch dat dat proces de potentie heeft om de verdere ontwikkeling van Alzheimer te voorkomen.
Andere voordelen van vasten – Stamcelregeneratie
Het activeren van autofagie is één van de grootste voordelen van vasten, maar er zijn nog veel meer ongelooflijke redenen om te vasten die te maken hebben met een verlengde levensduur.
Een onderzoek in het tijdschrift Cell Stem Cell wijst uit dat cycli van langdurig vasten niet alleen schade aan het immuunsysteem voorkomt, maar ook de regeneratie van het immuunsysteem activeert, door stamcellen van een slapende staat naar een staat van zelfheling te brengen.
In een onderzoek in muizen en een zogeheten ‘Fase 1’ menselijke proef, met patiënten die chemotherapie kregen, zorgden lange periodes van vasten voor een significante vermindering in witte bloedcellen. Bij de muizen zorgde het vasten voor ‘een regeneratieve verandering’, waarbij de verbindingen voor leverstamcellen veranderden. Die stamcellen zorgen voor de creatie van bloed en immuunsystemen. Lange vastenperiodes forceert het lichaam om de voorraad glucose, vet en ketonen te gebruiken, maar je lichaam breekt ook een groot deel van je witte bloedcellen af.
Tijdens elke vastenperiode zorgt deze uitputting van witte bloedcellen voor veranderingen die de stamcel aanspoort tot de regeneratie van nieuwe immuunsysteemcellen. Langdurig vasten zorgt met name voor minder van het PKA-enzym, een effect waarvan is bewezen dat het in simpele organismen de levensduur verlengt. In ander onderzoek wordt deze afname gelinkt aan het reguleren van zelfheling van stamcellen en hun pluripotentie (de potentie van één cel om zich te ontwikkelen tot meerdere celtypen). Langdurig vasten leidt ook tot lagere niveaus van IGF-1, een groeihormoon dat men verbindt met veroudering, tumorontwikkeling en het risico op kanker.
Hoe vast je periodiek & activeer je autofagie
Er bestaan talloze manieren om te vasten, maar de meest duurzame methode van vasten is periodiek vasten (ook wel ‘intermittent fasting’ of ‘IF’). IF doe je in cycli en voor kortere periodes, dus het is veel makkelijker om IF in je wekelijkse schema te verwerken, omdat het je niet zoveel energie kost in vergelijking met langere periodes van vasten. Sterker nog, met IF blijf je beter gefocust en energieker door de dag heen in vergelijking met wanneer je lichaam constant dingen moet verteren.
De makkelijkste manier om aan IF te doen is door elke dag een periode te kiezen waarbinnen je mag eten, en je aan die periode te houden. Dit kan een periode van acht uur of minder zijn, maar je zult je periode onder de acht uur willen houden voor het grootste effect. Een voorbeeld van zo’n periode van acht uur is van 11.00 uur tot 19.00 uur. Of als je gewend bent later op de dag te eten, dan kun je kiezen voor 15.00-22.00 uur.
Tijdens het vasten mag je nog steeds dingen drinken, zolang er maar geen calorieën in zitten. Denk aan citroenwater, thee of koffie (zonder melk of suiker). Droog vasten (waarbij je ook niet drinkt) heeft ook fantastische regeneratieve voordelen, maar droog vasten stuurt je lichaam tot diepere niveaus van detox, dus dat moet je langzamer opbouwen.
Het dagelijks stoppen met vasten is net zo belangrijk als het vasten zelf. Je eerste maaltijd na het vasten dient licht verteerbaar te zijn. Sappen, kokoswater en smoothies zijn geweldige opties, net als waterige fruitsoorten, zoals druiven, kersen en sinaasappels. Daarna zijn salades de beste optie. Nadat je begint te eten met rauw fruit en groentes, kun je overgaan op het eten van gekookt eten, omdat je spijsvertering dan als is opgestart.
Autofagie en vasten zijn de sleutel om je lichaam te herstellen op celniveau en, als je ze strategisch en systematisch inzet, hebben deze middelen verregaande potentie om je gezondheid te transformeren.
Anderen lezen ook:
Bewaar voor later op Pinterest: