Ik merk trends in de thema’s waarin ik mensen help, bv. mijn cliënten, facebook-vrienden, oproepen in de radioshow en anderen in mijn leven. Eén belangrijk thema dat de laatste tijd veel opdook is de onbalans in de energie-stroom in relaties, die we kennen als geven en ontvangen. Dat is wat iedereen doet in relatie, geven aan anderen, en ontvangen van hen. Maar dat is niet altijd wat er gebeurt. Sommigen geven vaak meer en soms neemt een persoon alleen maar en geeft hij niets terug. Hoe bekijken we dat geven en ontvangen, wanneer weten we dat het tijd is met te stoppen met geven en hoe ontvangen we van anderen. Dit maakt allemaal deel uit van de nieuwe relatie-dynamieken nu.
Geven en nemen
De energie-stroom moet in balans zijn in een relatie. Dat betekent niet dat iedereen altijd dezelfde hoeveelheid tijd schenkt, het betekent dat er een balans is in de energie-stroom zodat ieder voelt dat zijn in- en uitstroom gelijkwaardig is (niet noodzakelijk gelijk). Niemand mag voelen dat er van hem geprofiteerd wordt, of dat zij meer geven dan ze zouden mogen of willen, dat iedereen actief is en voelt dat er energie gedeeld wordt.
Ik gebruik de term ‘gelijkwaardig’ en niet ‘gelijk’, omdat we in elke relatie meer zullen geven op die gebieden waar we meer getalenteerd zijn of ons sterker voelen. De persoon bijvoorbeeld die een goede kok is, zal waarschijnlijk meer koken wanneer de andere partner helemaal niet kookt. Of de ene die graag in de tuin werkt zal waarschijnlijk het meeste werk in de tuin voor zijn rekening nemen. De persoon die het graag netjes heeft zal meer het huishouden voor zijn rekening nemen wanneer de andere niet zoveel geeft om een net huis. Maar wanneer we aan iemand geven die een ‘nemer’ is en geen ontvanger, dan krijgen we problemen.
Een ontvanger is iemand die in staat is evenwaardige hoeveelheden energie terug te schenken aan de gever, zodat de energie-stroom in balans is. Een nemer is iemand die geen energie teruggeeft aan de gever, en dit om verschillende redenen – ofwel kunnen ze het niet, ofwel geloven niet dat ze het kunnen, of weten ze niet hoe (meestal een combinatie van deze redenen).
Wanneer we geconfronteerd worden met een nemer, is onze eerste reactie nog meer en meer te geven, tot ze ons eindelijk energie terug geven. Maar dat zal niet gebeuren, en ze zullen energie blijven nemen tot wij, gefrustreerd, stoppen met geven. Dan zullen ze een andere gever zoeken. Je kan een nemer niet in een ontvanger veranderen, dat is een keuze die zij voor zichzelf moeten maken, en dat houdt een diepe transformatie in die alleen door een hogere kracht dan jij kan gedaan worden.
Het probleem ligt niet alleen bij de nemer, die beperkt is door overtuigingen dat er niet genoeg is, dat ze niet genoeg zijn, dat ze geen kracht hebben, en hun problemen met zelfwaardering, zelfvertrouwen en bevestiging. De gever kiest vaak zelf om te geven aan een nemer, omdat de gever problemen heeft met ontvangen, ze geloven niet echt in de waarde van wat ze geven, en ze hebben ook problemen met zelfvertrouwen. Ze kunnen de nemer omschrijven als een stofzuiger die alles opzuigt, denk aan wat er uit een stofzuiger komt: stof en vuil. Nemers geven niets terug, omdat ze niet denken dat ze iets te geven hebben, ze zijn droevig, onvervuld, en ze voelen zich inferieur, ook al houden ze van alle energie die jij geeft en die ze makkelijk nemen van jou.
Er zijn twee stappen om relaties te hebben die energetisch in balans zijn, die evenwaardige in- en uitstroom hebben. De eerste is je eigen vermogen cultiveren om te ontvangen. Of je een gever of een nemer bent, het is het vermogen om te ontvangen (in plaats van teveel te geven of te nemen) dat energie-onbalans creëert in je relaties.
De tweede stap is je zelf-waarde en het gevoel dat je iets verdient te cultiveren. Het zijn je eigen problemen rond zelfwaarde en zelfvertrouwen die je verhinderen te ontvangen, en die je voortdurend doen geven aan anderen. En er zijn ook machtsthema’s in het spel, want de persoon die erop staat altijd de gever te zijn, is hij die de hoeveelheid, timing, stroom en richting bepaalt van de energie in relaties.
Dit is iets om bij stil te staan als je overweegt om jezelf toe te staan te ontvangen en te geven. Kies relaties die jou iets kunnen geven, en leer te genieten van de balans van delen, partnerschap en energie in balans in al je relaties. Geef tenslotte met open hart en zonder verwachtingen, maar breng je geven in balans met een bereidheid te ontvangen en dan zal je ook zelf zeker vervuld en gevuld zijn.
Jennifer Hoffman
vert. Fran Tielemans