Heeft u zich ooit afgevraagd waarom we dieren zoals katten, honden en goudvissen koesteren als huisdier, maar ervoor kiezen om andere dieren, zoals varkens, koeien en zalm, op te eten? Waarin zit het onderscheid? Waarom die dubbele moraal? Hoe komt het dat we de levens van dieren die we liefdevol in onze huizen verwelkomen waarderen en de levens van vele andere diersoorten niet? Waarom eten we geen roodborstjes en poema’s? Het is buitengewoon interessant dat deze gedachte bij de meerderheid van de mensheid niet eens opkomt.
Een antwoord van een psycholoog
In Canada lanceerde iVegan een advertentiecampagne “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?”, die liep tijdens de Toronto Transit Commission (TTC). Duizenden mensen werden dagelijks geconfronteerd met advertenties en posters waarop twee dieren werden afgebeeld onder de kop: “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?” De poster somde vervolgens een lijst van overeenkomsten op tussen die twee dieren. De publicaties bestonden uit drie advertenties waarop een puppy versus kalf, een kitten versus kuiken en een puppy versus biggetje werden getoond. Ook lieten deze publicaties enkele (van de vele) wrede en onmenselijke praktijken zien, die wereldwijd in de bio-industrie plaatsvinden. Deze advertentiecampagne verhoogde op z’n minst het bewustzijn van de mens voor de wreedheid die specifieke dieren gedwongen worden te verduren en vestigde de aandacht op de zeer terechte vraag: “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?”
Video: Ted Talk met psychologe Melanie Joy. Bespreking van carnisme.
U vraagt zich nu misschien af: wat is carnisme precies? Melanie Joy definieert ‘carnisme’ als volgt: “Carnisme is een onzichtbaar geloofssysteem, of ideologie, dat mensen conditioneert om bepaalde dieren te eten. Carnisme is in feite het tegenovergestelde van veganisme; ‘Carn’ betekent ‘vlees’ of ‘van het vlees’ en ‘isme’ betreft het geloofssysteem. De meeste mensen zien het eten van dieren als een vanzelfsprekend gegeven in plaats van een keuze; wereldwijd denken mensen in vleesetende culturen meestal niet na over waarom ze het vlees van sommige dieren walgelijk en vlees van andere dieren smakelijk vinden, of waarom ze helemaal geen dieren eten. Maar aangezien het eten van dieren in de wereld van nu helemaal niet noodzakelijk is om te kunnen overleven, is het dus een keuze – en keuzes komen altijd voort uit overtuigingen.
Bekijk de video van de Ted Talk hieronder voor meer informatie over dit onderwerp.
Voor meer informatie over het werk van Melanie Joy en het begrip ‘carnisme’, lees haar boek “Waarom we van honden houden, varkens eten en koeien dragen” (Why We Love Dogs, Eat Pigs And Wear Cows), of bezoek de website www.carnism.org.
Wat kunt ú doen?
Zoals Joy het al noemt in de video, u kunt uw vleesconsumptie drastisch verlagen. Als u ontevreden bent met de manier waarop deze dieren in de bio-industrie worden behandeld, BOYCOT DIE DAN. Stop met oogluikend toestaan wat er voor uw neus gebeurt. U kunt verschillende keuzes maken, u heeft altijd een andere mogelijkheid, en dat is uiterst belangrijk om zéér goed te onthouden. Als het idee om het eten van vlees helemaal op te geven te moeilijk is, overweeg dan ‘Vleesloze maandagen’ en maak van die dag een vegetarische of veganistische dag. Dit biedt u een geweldige kans om eens een paar heerlijke vegetarische/veganistische recepten uit te proberen (kijk bijvoorbeeld op de hippe vegetarier, De Vegetarische Slager, of Jamie Magazine voor een aantal verrukkelijke ideeën), uw vleesconsumptie drastisch te verlagen en uzelf bewust te maken dat de hoeveelheid vlees die we gemiddeld verorberen absoluut niet noodzakelijk is om ons in leven te houden. Het is slechts een gewoonte die doorbroken dient te worden. Het is tijd voor een drastische mentaliteitsverandering op deze planeet en dat kan alleen gebeuren met uw hulp! Het is aan ons allen om “De verandering te zijn die we in de wereld willen zien!” Verspreid deze boodschap, deel het artikel en de Ted Talk met vrienden en familie. Zelfs als u denkt dat men niet zal luisteren, u weet maar nooit en niet geschoten is altijd mis. Dit zou nou nèt het kleine duwtje in de rug kunnen zijn hen te helpen hun gedachten te veranderen.