Reizen en HSP

Reizen en HSP

De vakantieperiode ligt alweer een tijdje achter ons maar ik wilde toch wat vertellen over hoe om te gaan met de stress van reizen voor empaten en mensen met ASS. HSP’ers zijn gevoelige maar nieuwsgierige mensen die het dikwijls heerlijk vinden om nieuwe ervaringen op te doen en zichzelf te voeden met inspirerende plekken. Reizen is dan een voor de hand liggende maar belastende liefhebberij.

Een goede voorbereiding is het halve werk

HSP’ers zijn doorgewinterde controlefreaks en stressen kunnen we als geen ander. Een goede voorbereiding op je reis is van groot belang als je niet overspannen op de plaats van bestemming aan wilt komen. Maak een checklist van wat je allemaal nodig gaat hebben zodat je eenvoudig kunt afstrepen wat je al hebt ingepakt. Daar hoef je niet meer aan te denken. En als je iets vergeet…in Timboektoe hebben ze ook winkels. Maak je niet druk, je leven hangt er niet vanaf. Gun jezelf ruim de tijd om in te pakken. Reken jezelf niet rijk qua tijd, begin een week van te voren en niet een dag.

Verdiep je thuis  in het klimaat en weersomstandigheden ter plekke zodat je niet wordt overvallen. Let erop dat je alle formaliteiten goed hebt geregeld en noteer ergens dat je het hebt gedaan. Dat soort details gaat nogal eens ten onder in de zee van indrukken die we op een dag opdoen. Scheelt weer een slapeloze nacht. Als je het moeilijk vindt om keuzes te maken onder tijdsdruk, verdiep je thuis dan alvast in de excursies die je ter plekke kunt doen.

Georganiseerd of op de bonnefooi?

Dit is een persoonlijke keuze. HSP’ers zijn originele mensen die graag van de gebaande paden af gaan. Het idee om met een groep op vakantie te gaan kan veel HSP’ers afschrikken. Toch heeft het zijn voordelen. Ondanks de constante aanwezigheid van mensen en de noodzaak om je aan een reisschema te houden, zijn alle praktische zaken al geregeld. De enige keuzes die je nog hoeft te maken, is welke leuke dingen je allemaal gaat doen.  Ikzelf heb geen vakantie als ik iedere dag in een vreemd land en in een andere taal basisbehoeften als slaapplekken en vervoer moet gaan regelen en ik besteed het dus graag uit. Aan de andere kant moet ik soms met de meute mee als ik eigenlijk behoefte heb aan een rustdag en dat dus niet kan.

Auditieve prikkels op reis

Als je wat meer van de wereld wilt zien is vliegen niet te vermijden en zowel luchthavens als vliegtuigen zijn niet de meest optimale plekken voor HSP’ers. Ze lijken te zijn ontworpen om zoveel mogelijk prikkels te genereren. Wat hele volksstammen er voor lol in hebben om in lawaaierige, fel verlichte winkels tegen een beetje minder geld spullen te kopen die ze toch niet nodig hebben, is me een raadsel.  Zachte muziek helpt om de constante, diffuse herrie buiten te sluiten.reizen en hsp

Een headset met noise cancelling functie (affiliate link) helpt ontzettend goed om reizen draaglijk te maken. Deze functie genereert een frequentie die het geroezemoes en motorgeluid wegfiltert zodat je niet zoveel geluid hoeft te verwerken. Voor mensen bij wie de gevoeligheid erg op het auditieve vlak zit, is het een uitkomst. Toen ik de mijne aan iemand (niet HSP) leende om het verschil te laten merken, vond die persoon dat er eigenlijk nauwelijks verschil was. Voor mij is het echter een wereld van verschil. Dat geeft maar weer aan hoe ontzettend groot het verschil is tussen de HSP en niet-HSP perceptie van de wereld. Een HSP’er krijgt veel meer prikkels bewust mee en leeft in feite in een compleet andere wereld dan de niet-HSP’er.

[bctt tweet=”HSP’ers zijn originele mensen die graag van de gebaande paden af gaan”]

Sommige mensen hebben nogal last van de negativiteit en de collectieve achterdocht die ten grondslag ligt aan alle controles op luchthavens. Vergeet niet dat dit een keuze is van andere mensen en dat jij er niet in mee hoeft te gaan. Als je het je gaat aantrekken of het persoonlijk opvat, is je ego ermee aan het werk. Laat het gewoon gebeuren en laat het los. Laat ze je spullen maar x-rayen of je fouilleren. Laat ze maar stempelen en controleren. Je hebt niets te verbergen en dus niets te vrezen. Ik heb gemerkt dat als je zelf met een serene houding dat soort controles in gaat, dat de attitude van het personeel ten goede beïnvloedt.

Het buitensluiten van vreemde energie

Het voortdurend andere mensen in je energieveld hebben is één van de meest vermoeiende aspecten van reizen. Je kunt wel energetisch bescherming aanbrengen, maar zodra je met honderden vreemde mensen wordt geconfronteerd, is het toch een beetje vechten tegen de bierkaai. Het scheelt wel dat mensen op reis doorgaans een blije, verwachtingsvolle energie om zich heen hebben. Het is wel druk, maar het trekt je eigen energie meestal niet naar beneden. Een groot verschil met de spitstrein op maandagmorgen. In een vliegtuig trekken de meeste mensen, ook niet-HSP,  onbewust een coconnetje om zich heen waardoor de vlucht energetisch gezien wel meevalt.

Het reinigen van je energieveld kan op reis problemen geven. Het gebruik van wierook of smudge is in hotels geen optie. Je kunt reinigen met auraspray (link), florida water of een klankschaal. Het voordeel van klank is dat het niet alleen jouw energie, maar ook de vaak verschaalde energie van je kamer herstelt. Douchen is ook een goede manier om je energieveld te reinigen en vaak de enige. Zet het 4 minuten zandlopertje overboord en douche zo vaak en zo lang als je behoefte hebt. Je hoeft je niet eens te wassen, spoelen is voldoende. Trek ’s avonds altijd andere kleren aan, er blijft veel energie in je kleren hangen. Lucht ze en probeer op lange reizen regelmatig te wassen, dat scheelt.

Zorg voor hoogenergetische voeding (maar dat is niet eenvoudig)

Veel drinken is belangrijk maar juist goed, vitaal water is op reis lastig om aan te komen. In veel niet-Westerse landen kun je het kraanwater niet drinken en ben je aangewezen op dood, laag-energetisch, naar plastic smakend flessenwater. In veel welvarende landen is het kraanwater weliswaar hygiënisch maar is het gechloreerd en dat wil je echt niet drinken. Een recente tip is het verhogen van de trilling water met behulp van kristal. Neem bergkristal of rozenkwarts en laat het water 10 uur staan met het kristal. Het probleem met water is dat het wel chemisch gezuiverd kan zijn, maar dat de ‘herinnering’ aan de vervuiling nog in de structuur van het water aanwezig is. Om dit op te heffen moet het water gewerveld worden (daarom smaakt water uit bergbeekjes en gletsjers zo lekker) of de hoge trilling van een kristal of edelsteen opnemen om het geheugen te wissen. De meeste mensen zijn niet op de hoogte van het belang van energetisch goed water. Schoon maar ‘dood’ water kan de smaak van bijv. thee helemaal verpesten.reizen en hspAls je een jetlag hebt, treden er veel aanpassingsprocessen op in je lichaam. Hetzelfde geldt als je aanpast aan hoogte. Om dit proces te ondersteunen, is het belangrijk om veel te drinken tijdens de vlucht en je jetlag-periode. De hoeveelheid drinken die je tijdens de vlucht van het cabinepersoneel krijgt aangeboden, is veel te weinig om dit proces optimaal te laten verlopen. Wees dus assertief en vraag om extra. Je zou ongeveer een liter per 4 uur moeten drinken. Vermijd alcohol en frisdrank.

De energetische waarde van vliegtuigmaaltijden is abominabel, maar dat is niet te voorkomen. Het beste dat je kunt doen, is de dagen voor en na je reis prana-rijk voedsel eten (vegetarisch, liefst biologisch, veel vruchten, noten en rauwkost) en geen suiker nemen. Neem ook geen of heel weinig suiker tijdens een lange reisdag, het werkt je lijf alleen maar tegen.

Het belang van goed acclimatiseren voor een HSP

Na een vliegreis zul je doorgaans in een grote stad zijn en dat is precies de plek waar een HSP’er niet moet zijn als hij/zij brak is. Na een heftige reisdag zul je behoefte hebben aan rust en vooral aan stilte. Onderschat niet wat het met je doet om urenlang het geronk van motoren aan te horen. Het is misschien verleidelijk om de stad te gaan verkennen, maar je knapt veel sneller op als je rust neemt. Het eerste wat ik doe in een vreemde stad is kijken waar er een botanische tuin is. Buitenlucht en zonlicht helpen je om van een jetlag af te komen. Een museum lijkt misschien een rustige plek, maar je hebt er geen buitenlucht en wordt weer geconfronteerd met allemaal vreemde mensen en energieën. Sporten helpt ook om je er weer bovenop te helpen. Ga bijv. zwemmen of prop je hardloopschoenen in je bagage en zoek een park.

reizen en hspNa een heftige vliegreis naar Nieuw Zeeland (22 uur vliegen plus overstappen en transfers) ben ik de eerste dag gewoon op mijn hotelkamer gebleven en ben alleen even naar buiten gegaan om te hardlopen en een boodschapje te doen. Het lijkt misschien zonde, maar ik had het nodig om alle prikkels en indrukken te verwerken. Als je je lichaam de gelegenheid geeft om te rusten en ondersteunt met veel vocht, gezonde voeding, stilte en zonlicht, zul je vrij gemakkelijk over je jetlag heen zijn.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het zo’n 3 dagen duurt voordat je van een jetlag af bent. Ik heb gemerkt dat dat veel langer duurt. Na drie dagen is je slaapritme weer normaal, maar andere processen blijven veel langer doorzeuren. Je fysieke lichaam is weliswaar na een paar dagen weer aangepast, maar je etherische lichaam hobbelt er een beetje achteraan en dat kan wel een week of langer duren. Als je op hetzelfde halfrond blijft en alleen van tijdzone wisselt, heb er minder last van dan wanneer je naar het andere halfrond vliegt en ook van klimaatzone wisselt. Dan wordt je lichaam niet alleen uit z’n tijdzone gegooid, maar moet ik aanpassen aan het jaargetijde met alle energetische veranderingen die daarbij horen. Toen ik in december terugkwam uit Nieuw-Zeeland, werd ik vanuit de prille lente de midwinterperiode ingegooid en het heeft bijna twee weken geduurd (pepernoten? Doe normaal, het is lente!) voordat ik me weer had aangepast.reizen en hsp

Belasting voor je immuunsysteem

Luchthavens en vliegtuigen zijn ware broeibakken van virussen en het is niet ongewoon om na een vliegreis ziek te worden of langere tijd het gevoel te hebben dat je verkouden gaat worden. reizen en hspZorg goed voor jezelf, zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt en neem de rust die je voelt dat je nodig hebt. Voor zeer sensitiviteit mensen kan ‘ruis op de achtergrond’ in de vorm van een acclimatiserend energielichaam, een lichaam dat virussen moet bestrijden of aanpassingen aan hoogte of tijd- of klimaatzone de prikkelgevoeligheid tijdelijk vergroten. Vergeet ook de toxinenbelasting die je oploopt in een vliegtuigcabine niet! ongezonde, gecirculeerde lucht, uitlaatgassen, toxinen uit bouwmaterialen van het vliegtuig. Je lijf moet er allemaal wat mee en zowel op reis als weer thuis kun je merken dat alles meer moeite kost dan anders. Zorg dat je nog een paar dagen kunt uitrusten voordat je weer aan het werk kunt en pas het schema van je reis aan op ‘instorttijd’.

Reizen is een heerlijke hobby, maar hoogsensitieve mensen moeten met net wat meer dingen rekening houden dan niet hoogsensitieve. Zoals gewoonlijk helpt een proactieve benadering van het probleem ons uit de brand. Voor alles geldt: we zijn niet zielig omdat we HSP zijn. We hebben veel te kiezen en het is aan ons om assertief genoeg te zijn om dat ook te doen. Ik wens iedereen veel reisplezier.

Anderen lazen ook:

Hoogsensitieve personen op vakantie- beproefde tips voor een fijne reis

Foto van Merel

Merel

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van autisme. De maatschappij ziet vooral de problemen die met autisme samenhangen. De talenten die bij autisme horen, worden vaak te weinig ontwikkeld. Autisme is een wonderlijke manier van zijn waarbij de gave van het verstand wordt verbonden met een diep vermogen om te voelen. Ik wil deze bijzondere binnenkant van autisme met mensen delen zodat ze anders tegen zichzelf of tegen mensen met autisme aan kunnen kijken. Ik ben een 'intuïtieve nerd'. Houd me ook bezig met sjamanisme, kruiden en dieptepsychologie. Mijn levenspad is het verbinden van kennis en magie. Ik onderzoek vrije manieren van leven in een maatschappij die nog erg beperkend is. Mijn passies zijn het vinden van mijn eigen weg in een uniforme maatschappij, muziek, lezen en tuinieren.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

De wereldwijde uitroeiing van authenticiteit, volgens dr. Gabor Maté
Het Pad van de Lichtwerker: Een Kennismaking
14-jarige wint prijs voor ‘Beste Jonge Wetenschapper van Amerika’ met pesticidendetector
Waarom vergeven zo belangrijk is
Stap uit je overleefstand
Golven van Angst: Een Kritische Blik op Doemscenario’s
Een nieuwe wereld en hoe je die kunt creëren
Hoe kom je van een burn-out naar werk dat echt bij je past? Met een pas op de plaats!
Jouw kind is niet het probleem
“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren