Zo overleef je de feestdagenstress

Heb je ook last van de hoeveelheid aan sociale verplichtingen die er rond deze tijd van het jaar zijn? December is een feestmaand, bedoeld om samen te komen met onze geliefden. Een maand waarin we onszelf en onze naasten verwennen met aandacht, cadeautjes en lekker eten. Het voelt fijn voor me om te geven en om iets voor mijn geliefden te mogen betekenen. Ik geniet van de gesprekken aan tafel na een lekker etentje en de verbindingen met de mensen om me heen.

Maar als ik mijn natuurlijke ritme zou volgen, dan zou ik me nu juist veel vaker willen terugtrekken. Lekker in mijn eigen holletje verblijven met kaarsjes aan en onder een warm dekentje op de bank wegkruipen met een goed boek, heerlijk! Omdat deze tijd van het jaar voor mij vooral een tijd van inkeer is waarin ik zo min mogelijk de druk van sociale verplichtingen wil ervaren.

Feestdagen ‘moeten’ leuk zijn

Dat moeten is precies waarom de feestdagen ook knagen bij velen. Ik hoor vooral veel vrouwen om me heen zuchten onder de druk. Dat het allemaal veel is en eerder een last dan een plezier. Deze openhartige verzuchtingen gaan gepaard met schuldgevoelens. Het is not done om de feestmaand te bederven met geklaag. Het ‘hoort’ gezellig te zijn en zeuren is een teken van zwakte of van onvermogen. Herken je deze interne tweestrijd? En realiseer je je dat al deze zelfverwijten het alleen maar moeilijker voor je maken?

Wat maakt die feestdagen zo erg?

Het is vooral de hoeveelheid van afspraken in combinatie met de altijd al volle agenda die de druk opvoert. En voor velen zijn de verplichtingen tegenover familie een extra zware last. Het hele jaar door gaat iedereen zijn gang en nu moet je opeens bij elkaar komen. Verplicht samen zijn met familieleden waar je niets mee hebt. Hoe dichter de feestdagen naderen, hoe hoger de spanningen oplopen. Geen wonder dat die opgehoopte spanningen tijdens het kerstdiner dan finaal ontploffen. Helaas een veelvoorkomende bijwerking van de feestdagenstress.

Wat kun je doen om feestdagenstress te reduceren?

Besef dat jouw behoeften er ook mogen zijn. Je hoeft niet aan alle sociale verplichtingen te voldoen. Je mag grenzen stellen. Als iemand daar moeite mee heeft, laat dat dan bij de ander liggen. Maak het niet jouw probleem.

Houd je focus op een gezonde balans voor jezelf. Wat kun en wil jij geven aan tijd en energie voor anderen? En hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor jezelf?

Plan dagelijks kleine rustmomentjes in. Hoe regelmatiger, hoe effectiever. Hieronder enkele tips. Kies vooral iets dat bij jou past.

  • Mediteer enkele minuten op een vast tijdstip.
  • Doe een ontspanningsoefening zoals een lichaamsscan.
  • Sluit je ogen en luister naar je ademhaling zonder er iets aan te veranderen. Voel mee met je ritme van in- en uitademen en volg daarbij de op- en neergaande bewegingen van je lijf.
  • Zet een koptelefoon op en luister naar muziek die je een ontspannen gevoel geeft.
  • Maak een korte wandeling. Ook fijn na een maaltijd.

Gun jezelf die me-time momentjes. Wees zacht voor jezelf deze drukke maand. Je zult merken, dat je stress vermindert en je meer ontspannen kunt zijn in de omgang met je naasten.

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst verwend?

Deze tijd van geven aan anderen vraagt veel van je. Je mág jezelf dan ook wat extra’s gunnen. Een extra oplaadmomentje of een verwennerij, puur omdat het fijn voelt. Wat tips om je te inspireren:

  • Koop ook een cadeautje voor jezelf. Pak het in en leg het bij de andere pakjes onder de kerstboom.
  • Ga lekker in bad liggen met kaarsjes aan en laat iedereen weten even niet gestoord te willen worden.
  • Geef jezelf een massage cadeau. Een voetreflexmassage, hotstone of ontspanningsmassage. Ze zijn allemaal heerlijk ontspannend.
  • Installeer je op je bank met een kopje thee en iets lekkers erbij om een film of een serie te kijken of een boek te lezen. Ga even heerlijk op in een verhaal en sluit je af van de wereld om je heen.  Af en toe mag je echt wel loslaten.

Volg je natuurlijke ritme

Meer nog dan elk ander seizoen nodigt deze tijd van het jaar je uit tot inkeer. De natuur komt nu tot rust. Verstilt. Ook jij mag dit natuurlijke ritme volgen. In plaats van een overmatige gerichtheid naar buiten mag je nu je voelsprieten naar binnen richten.

Hoe je dat doet leer je in mijn online training Thuiskomen bij Jezelf. Ik laat je zien hoe je innerlijke rust en ontspanning vindt – zonder continu het gevoel te ervaren iets te ‘moeten’. Je leert hoe je bewust contact maakt met je gevoelens en je innerlijke belevingswereld. Hoe je negatieve gedachten loslaat en een positieve mindset versterkt. Hoe je vanuit zelfcompassie voor een gezonde balans kunt zorgen.

In de training heb ik mijn meeste effectieve tools hiervoor gebundeld in 35 lessen. Je krijgt diverse ervaringsgerichte oefeningen en audiobestanden met ontspanningsoefeningen, inspirerende visualisaties en meditaties.

Thuiskomen bij jezelf – decemberactie

Wil je leren hoe je ondanks alle drukte om je heen meer innerlijke rust en ruimte voor jezelf kunt creëren?

Schrijf je dan in voor de online training Thuiskomen bij Jezelf. Deze maand profiteer je van de speciale decemberactie en krijg je extra korting. Wil je meer weten? Kijk dan gauw hier verder.

Foto van Jasmin Vogeley

Jasmin Vogeley

Ik ben psycholoog en energetisch therapeut. Al 20 jaar stimuleer ik mensen om grenzen te verleggen voor een rijker leven.
5-hoek

Overige artikelen

De Energieën van December 2024 & Je Spirituele Gaven (Daniel Scranton-Video)
Een tijd van transformatie
Durf te voelen: het zorgt voor magische doorbraken in je werk!
Je vibratie verhogen
“Ik ben gewoon toe aan vakantie”
Welke waarde geef jij jouw menstruatiecyclus?
Synchroniciteit in het dagelijks leven
Lieve lichtwerker, soms is het wijs om je licht te dimmen
Leiding en Overvloed: Het Pad naar Intuïtie en Persoonlijke Groei
Ego – Wat is ego eigenlijk?
7 Superpowers van Hoogsensitieve Professionals
Het effect op je persoonlijkheid van geslagen worden als kind (volgens de wetenschap)