Mediteren is een proces waarin het denken verschuift naar voelen. Het is een reis van de complexiteit van de geest naar de eenvoud van het hart.
Mediteren wordt vaak gezien als een voortdurend denken aan één enkel onderwerp. Vaak lopen we helemaal vast op dat idee en verliezen we het werkelijke doel van meditatie uit het oog. Het doel van meditatie is het onthullen van de ware aard van het onderwerp waarop we mediteren. Een dergelijke openbaring komt niet als een gedachte bij je binnen, maar als een gevoel. Daarom is meditatie een proces waarin we ons denken verschuiven naar voelen. Het is een reis van de complexiteit van de geest naar de eenvoud van het hart. Om die reden zijn de meeste meditatietechnieken gericht op het hart.
Hoewel we ons met gemak een afbeelding of idee kunnen herinneren, is het een stuk moeilijker om een gevoel uit het geheugen op te diepen. Ooit geprobeerd je de smaak van een heerlijke maaltijd van een paar jaar geleden te herinneren? Wellicht is het geen enkel probleem je de plaats waar je hebt gegeten, inclusief de sfeer, voor de geest te halen, maar de werkelijke smaak van die maaltijd komt nooit meer terug. Waarom? Omdat gevoel alleen in het heden is, in het NU. Daarom kunnen we niet blij zijn met het gevoel van een lekkere meditatie van eeuwen geleden. De herinnering aan een prachtige openbaring tijdens het mediteren is uiteraard geweldig mooi en goed, maar dat is vergelijkbaar met één keer in je leven de jackpot winnen en vervolgens nog méér willen. Het is de bedoeling dat het gevoel dat we door middel van mediteren krijgen permanent wordt.
In ware meditatie gaan we het absolute niets binnen, een leegte zonder ervaring
Het gevoel heeft echter een beperking. Het hart is nooit echt tevreden met gevoel. Voelen kan zelfs een last worden, of het nu plezier, vreugde of zelfs gelukzaligheid is. Gevoelens zijn moeilijk te beredeneren en te hanteren. In ware meditatie gaan we het absolute niets binnen, een leegte zonder ervaring.
Wanneer je je bewustzijn onderzoekt, zal je ontdekken dat het – net als water – verschillende staten heeft. Je hebt een wakker bewustzijn waarmee je omgaat met het dagelijkse leven en de wereld. Het bewustzijn van een persoon wiens aandacht alleen naar buiten is gericht, neemt dienovereenkomstig alleen de buitenwereld waar. Tijdens de slaap gaan we het droombewustzijn binnen. In diepe slaap gaat het bewustzijn heel diep. In meditatie verplaatst je bewustzijn zich naar je diepste Zelf, dat de kern van ons bestaan is. Terwijl je je door de verschillende fasen van meditatie beweegt, kom je op een gegeven moment in een speciale staat van bewustzijn waarin je je in je diepste wezen bevindt en je je tegelijkertijd bewust bent van alle dingen om je heen. Een ware zoeker naar Echtheid door middel van meditatie, is ook in wereldse zin meditatief actief.
Een ware zoeker naar Echtheid door middel van meditatie, is ook in wereldse zin meditatief actief
Deze tegenstrijdigheid tussen de aantrekking tot het innerlijke Zelf en de aantrekking naar de buitenwereld geldt alleen zolang er geen alomvattende meditatieve staat is bereikt die alle bewustzijnstoestanden overstijgt. Of je nu wakker bent, mediteert of slaapt. Een mens in deze staat van verruimd bewustzijn maakt geen onderscheid tussen aardse en spirituele activiteit, omdat alles in een pure meditatieve toestand wordt gedaan.
Over de auteur
Kamlesh D. Patel is leraar Compassie en is de vierde spirituele gids in de traditie Mediteren met Compassie. Velen kennen hem als Daaji, die het zeldzame vermogen heeft om diep in de kern van zijn bestaan – in het hart – te duiken en tegelijkertijd het oorspronkelijk onderzoek op het gebied van meditatie, spiritualiteit en menselijke evolutie op een wetenschappelijke manier te benaderen. Hij is een enthousiaste spreker en productieve schrijver, waarvan je de geschriften kunt lezen op http://www.daaji.org.