“Wat als de wereld in brand staat?” Deze vraag kreeg ik van een oud-cliënt.
Een bijzondere oud-cliënt. Stel je een persoon voor die door ziekte en rouw om een geliefde levenspartner in de put zit. Maandenlang op de wachtlijst voor de ggz. Ik mocht wat ‘wachtlijstzorg’ verlenen. We kunnen de ggz hun budget tekorten niet kwalijk nemen. Maar het lijden is echt. En ik keek deze kwetsbare en krachtige ziel aan. Te midden van alle ellende in hun eigen leven… zag ik op dat moment vooral een persoon die om de wereld gaf. Het lijden is overal echt. Huilen we van binnen niet allemaal soms mee?
Ik vroeg: “Waar doel je precies op? De oorlog met Rusland? De klimaatverandering? Armoede?” En het antwoord dat terugkwam? “Ik bedoel: alles en iedereen.”
Ik vond het een veelzeggend gesprek. In enkele woorden tot een kern die blootlegt hoeveel compassie, zorgen en ook angsten we kunnen hebben over het wereldtoneel.
Ik schrijf dit stuk daarom voor hen, maar ook voor jou als jij je zorgen maakt om onze brandende wereld.
Ik wil je vandaag helpen innerlijke rust te vinden.
En ik wil je je ziel laten bewonderen om haar prachtige compassie.
En jij weet dat je ideeën hebt voor hoe beter het beter kan. En wat je al doet en misschien – of minder misschien – nog gaat doen.
Ik wil je mijn bewondering schenken, voor hoe jij een kracht voor het goede bent.
Daarom heb ik vandaag drie antwoorden voor je op de vraag: “Wat als de wereld in brand staat?” Dankbaarheid, een deel van de oplossing zijn en… een festival.
1. Dankbaarheid
Een eerste stap om zorgen om jouw wereld te kalmeren is dankbaarheid. Je hebt het namelijk zelf heel erg goed. Je bent zelf heel erg veilig.
De wereld staat in brand, maar jij bent toevallig in Nederland geboren. Je behoort waarschijnlijk tot de 5% rijkste, veiligste en gelukkigste mensen op de aarde.
Vaak wanneer we dat beseffen voelen we ons schuldig. Maar we kunnen er niets aan doen dat we hier geboren zijn. Wel kunnen we onze positie inzetten voor het goede.
Stel je een bosbrand voor. Daar waar de brand woedt, hebben mensen hulp nodig. Daar waar de brand niet woedt, kunnen mensen te hulp schieten. Wij kunnen te hulp schieten.
Misschien ben je de eerste die de brandweer belt. De EHBO’er. Of iemand in de buurt die onderdak en eten biedt.
Dat is zó mooi om aan een ander te mogen geven. Dat op zich is ook weer iets om dankbaar voor te zijn.
Dankbaarheid dus voor die veiligheid. En dankbaarheid voor in een positie zijn om te kunnen helpen.
Tel je zegeningen en ga door met zijn wie je bent. De persoon die ervan houdt te kunnen helpen op jouw manier. De persoon die geeft om de wereld. Een prachtige compassievol hart heb je. En een compassievol hart, kan een gezond en gelukkig hart zijn.
2. Deel zijn van de oplossing
Ik spreek soms cliënten die veel wanhoop of schuldgevoel meedragen over dat anderen in de wereld het zo slecht hebben. Ik schreef erover in een nieuwsbrief waarop een lezer mij terug mailde:
“Ik ben ook zo iemand die geregeld wanhopig is, die bedolven raakt onder het schuldgevoel van al het leed en onrecht in de wereld. Al doe ik wat kan en dat is al zoveel meer dan de gemiddelde mens doet… Soms word ik zo moe van het schuldgevoel dat het voelt als zelfkastijding.”
Maar toen stuurde ze me ook een liedje met de titel “When Lambs Become Lions”. En ze schreef:
“Soms denk ik, we moeten onze krachten verzamelen. We kunnen zoveel meer invloed uitoefenen dan we denken. Juist omdat we in Nederland wonen.”
Er zijn heldhaftige en simpele dingen die we kunnen doen. Zoals gaan winkelen in de kringloop, veel mensen die ik erover spreek, worden er blij van. Anderen krijgen opeens een vrolijke en liefdevolle kookbui van de diervriendelijke keuken ontdekken. Of misschien ben jij het type persoon dat graag een extra hand uitsteekt voor iemand bij jou in de straat die het nodig heeft.
Staat de wereld in brand? Wees dan deel van de oplossing.
Terwijl leed om je heen zien slecht voelt, voelt bijdragen aan de oplossing goed.
We kunnen ons soms overweldigd voelen door al het leed. ‘Want wat kan jij daar nou aan doen?’. Maar je kunt er wel wat aan doen. Natuurlijk gebeurt er veel. Niemand kan dat alleen oplossen. Maar wat we wel kunnen doen is, er samen met vele anderen, onze schouders onder zetten.
3. Het Ethiek Revolutie e-festival
Lieve iedereen, wat als de wereld in brand staat? Dan wil ik jullie uitnodigen voor dat ding dat ik persoonlijk doe om de brand te helpen blussen. En wat ik inmiddels al met meer dan 2500 mensen doe: Het jaarlijkse Ethiek Revolutie e-festival vieren.
Van 18 t/m 27 februari kan je gratis aanschuiven bij webinars zoals “Koop een mooiere wereld”, “Geweldloze communicatie bij gedoe en gedonder” en “Armoede in Nederland, wat is de oplossing?”. Met Meara Luz hebben we het over spirituele tolerantie voor andersdenkenden. Met Irene Langeveld bespreken we “Perfectionisme: vrede vinden met je menselijkheid”. En met mijzelf: “Feminist zijn in de 21ste eeuw”.
Kom jij ook om samen met ons deel te zijn van de oplossing?