Wat veroorzaakt verslaving?
Veel mensen kijken hoofdschuddend toe hoe verschillende vormen van drugs ingang vinden in onze samenleving en het leven van geliefden, bekenden vreemden overneemt. We proberen de schuld van de verslavingen te geven aan deze giftige stoffen, omdat we geloven dat de waardigheid van mensen beter is dan dit. Maar zijn het echt de drugs waar we met de vinger naar moeten wijzen?
De onderstaande video is geïnspireerd op Johann Hari’s New York Times bestseller Chasing the Scream : The first and last days of the war on drugs. Er wordt uitgelegd dat buiten het idee van de definitie van een verslaving, dat na 21 dagen van gebruik van een substantie je lichaam ernaar begint te verlangen als resultaat van chemische haken in drugs, ook onze connectie met elkaar en ons milieu een immense impact heeft.
Het gaat niet om de stofjes
Gebaseerd op onderzoeken, laat de theorie in de video zien dat als we uit (wat we beschouwen als) een positief milieu gehaald worden en terecht komen in akelige omstandigheden of we ons erg eenzaam voelen, verslavingen ontstaan. In één studie bijvoorbeeld wordt een rat alleen in een kooi geplaatst met twee soorten water, gewoon water en water doorspekt met heroïne. Hij kiest de variant met heroïne tot hij eraan overlijd. Ratten die echter in een hemels rattenpark verbleven hadden de voorkeur voor gewoon water. Tijdens de Vietnam oorlog namen 20% van de soldaten heroïne tijdens hun uitzending. Toen ze terugkwamen stopten ze en pakten ze hun normale leven weer op. Hoe komt dit? Doordat, zoals in de video benoemd wordt “ het niet gaat om de stofjes maar om de kooi.”
Als mens hebben we een natuurlijke drang tot verbinding en contact maken. Wanneer we een positieve omgeving hebben en dat kunnen doen zijn we gezond en gelukkig. Als we geïsoleerd zijn en een leven leiden van angst en verdriet, als een rat in een kooi of een soldaat in de oorlog, wenden we ons tot iets wat het gebrek aan contact zal verlichten. Die verslaving kan van alles zijn, van het eindeloos staren naar je telefoon, het spelen van videogames, het kijken van porno tot het innemen van drugs.
“We verbinden ons met iets omdat dat onze menselijke aard is” zeggen ze.
Wat de video concludeert is dat we moeten stoppen met focussen op individueel herstel en meer moeten kijken naar sociaal herstel. We moeten stoppen met het creëren van een omgeving die lijkt op een lege kooi en in plaats daarvan er een mooi park van maken.