Snoepen als substituut voor zelfliefde- Waar honger je echt naar?

Chips snaaien, net iets teveel chocolade eten: we eten allemaal wel eens meer dan ons lichaam aangeeft. En dat is ook ok. Toch kan daar iets blijven knagen: zou dat niet anders kunnen? Het antwoord is ja! En het sleutelwoord is: Liefde.

Van kinds af aan kunnen we het al aangeleerd krijgen: snoep als beloning of troost bij (emotionele) pijn. En: “Jong geleerd is vaak oud gedaan”: snoepen wordt ingezet als substituut voor zelfliefde. Het kan dan lastig zijn om zo een automatisch geworden patroon weer uit je systeem te krijgen.

Als handreiking hiervoor gaan we hieronder terug naar waar het voor mijn gevoel in de kern om draait en dat is het onderscheiden van 3 verschillende soorten honger: fysieke honger, emotionele honger maar ook of hoofdhonger.
Dát maakt het soms zo lastig: welke is het nu?
Honger je naar eten of naar Liefde?

Fysieke honger

Deze eerste vorm van honger, fysieke honger, spreekt in eerste instantie waarschijnlijk voor zich: wanneer je honger hebt dan kan je buik gaan rammelen. Maar mogelijk zijn er ook minder bekende signalen aanwezig die kunnen duiden op fysieke honger, zoals: weinig energie, je futloos voelen of hoofdpijn. Eten is dan een goed idee!

En als we eten verbinden met Liefde:
Luister dan eens naar je lichaam: in welk eten heeft het behoefte aan/zin in?Snoepen

Voel je weerstand opkomen?

Het kan zijn dat er allerlei gedachten opkomen op basis waarvan je (bewust of onbewust) kunt doen besluiten om het fysieke honger signaal te negeren en niet dat te eten wat je lichaam vraagt of om helemaal niet te eten. Bijvoorbeeld: “Ik moet diëten om af te vallen” of “Ik heb geen tijd, eerst nog even dit”.

Herken je het negeren van een fysiek honger signaal?
Hoe en waarom doe je dat?

Emotionele honger

Wanneer er emotionele honger is, ook wel emotie-eten genoemd, dan is er eigenlijk een emotie aanwezig die doorvoeld wil worden. Misschien eenzaamheid, boosheid, frustratie of een innerlijke leegte.

Bijvoorbeeld een zak chips leegeten wanneer je vermoeid thuiskomt na een lange werkdag waarin je mogelijk over je grenzen bent gegaan.
Of zoetigheid eten terwijl je misschien verdrietig bent of je eenzaam voelt. Of een extra taartje “omdat je het hebt verdiend”.

Wat alle vormen van emotie eten gemeen hebben is dat het eten aldus wordt ingezet om de emotie te verdoven. Tijdens het eten kan dat een verlichting zijn, echter achteraf kan er een schuldgevoel opkomen over dat wat we teveel of aan ongezond eten gegeten hebben bovenop de emotie die er in het begin al aanwezig was.

Bovendien: dat wat we niet willen voelen dragen we met ons mee. We zijn dan letterlijk verder van huis. De oorspronkelijke emotie die we niet willen voelen wordt immers opgeslagen in ons lichaam, tot er een nieuw moment komt waarin de emotie wordt aangeraakt om doorvoeld en zo vrijgemaakt te kunnen worden.

Hoe herken je emotie-eten?
Wat wil er gevoeld worden in het moment?
Wat zou Liefde doen?

Tip: stel het eten eens uit door 5 minuten de ruimte te nemen om op te merken wat er in je omgaat. Daarna kun je alsnog die chips of chocolade eten als je dat wilt. Zo geef je jezelf de kans om stapje voor stapje het automatische patroon – van eten als stress reactie op een emotie – te doorbreken.Snoepen-als-substituut-voor-liefde

Hoofdhonger: het ego

Bij hoofdhonger zijn er allerlei kritische gedachten aanwezig waaraan we een bijzonder gewicht en waarheid kunnen toekennen. Het geloven van kritische gedachten kan daarbij een manier zijn van het ego om zichzelf naar beneden te halen voor of na het eten van iets lekkers. Bijvoorbeeld gedachten zoals: “Het lukt me toch niet” of: “Het is nu toch al verpest”. Het ego als in: het “Ik” wat zich identificeert met dergelijke gedachten en/of overtuigingen over jezelf, het lichaam en eten, viert dan hoog tij.

Het antwoord op dergelijke saboterende gedachten is echter vaak juist: snoepen (of juist niet). Dan is de cirkel rond of liever gezegd de neerwaartse spiraal: je raakt gevangen in een doolhof van gedachten verbonden aan een niet-helpende actie: eten, wat onprettige gevoelens over jezelf kan oproepen en daarmee opnieuw kritische gedachten en de niet-helpende actie van eten.

Hoe uit dat ego-doolhof te komen?

Creëer afstand vanuit bewustwording: zie & doorzie welke gedachten er opkomen. Schrijf ze op of doe een inquiry en bevraag ze.

Welke kritische of saboterende gedachten ken je?
Ben je streng voor jezelf?
Zwart wit denken?
Interpreteer je een situatie?

Zijn de gedachten echt waar? Hoe voelt dat?
Wat als het niet zo zou zijn?
En hoe voelt dat?

Wat zegt de stem van Liefde?

Bewustwording: honger als ingang naar Liefde

Vanuit de bewustwording van welke van de 3 soorten van honger aanwezig is kun je jezelf aldus gaan geven wat je écht nodig hebt: eten als voeding, of het doorvoelen van emoties en/of het zien & doorzien van gedachten.
Zo kom je zowel innerlijk als uiterlijk meer in balans.

Dat alles vanuit een liefdevolle benadering.
Niet hardheid en zelfkritiek, maar Liefde, zachtheid en zelfcompassie maakt groei, ontwikkeling en verdieping in bewustzijn mogelijk.

Zo wordt honger (elk van de 3) een ingang naar het ervaren van de Liefde in en voor jezelf.

nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren
Waarom angst voor depressie ons blind maakt voor innerlijke groei
Zo draagt geven bij aan bestaanszekerheid
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Ben je al een beetje geland in 2025?
Vrijheid vinden door in het Nu te leven: de kracht van acceptatie
Het belang van een rustige maaltijd
Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie: mijn persoonlijke reis
Vang krachtige maanenergie op in je eigen maanwater
Visualiseren met je hart: creëer moeiteloos wat je wilt