Down dagen
Er zijn van die dagen, dat het dagelijks leven wel een voettocht door de modder lijkt. Dan modder ik maar aan en kom bijna tot niets. Langere periodes dat het niet vlotten wil met mij en de rest van de wereld ken ik ook.
Ooit, lang geleden, besefte ik op een kwade dag in zo’n periode, dat ik me ergerde aan de vogeltjes. Dat juichte en jubelde maar in het rond, terwijl ik me ongelukkig liep te voelen. Het was alsof die kwinkelerende beestjes me opriepen om vrolijk te zijn, te genieten van het voorjaarszonnetje en van het leven in het algemeen, maar dat lukte me maar niet. En daar schaamde ik me dan weer voor. Rotvogeltjes, vond ik. Die kwetteren en zingen maar alsof het niks is. Confronterende krengetjes…
Van die downdagen heb ik heus nog wel. Die horen bij me zoals het weer bij de aarde hoort. Maar intussen heb ik een veel opener en betekenisvollere relatie met vogels en andere dieren. Sinds ik het pad van het innerlijk sjamanisme* bewandel, heb ik een aantal van hen zelfs als krachtdieren mogen ontmoeten. Ook nu word ik nog wel eens geconfronteerd door een dierlijke helper, of goedmoedig uitgelachen. Maar nu vráág ik erom…
Een merel op de vensterbank
‘Wat betekent het als je een wolf als krachtdier hebt?’ wordt me wel eens gevraagd. Of: ‘Wat zegt het als er alsmaar een merel op mijn vensterbank verschijnt?’ Pasklare, algemeen geldende antwoorden op zulke vragen zijn er niet. Dat zou geen recht doen aan het samenspel tussen mensen en dierwezens. Door ons open te stellen, gaan we steeds meer zien. Door goed te kijken wat er gebeurt, krijgen we onze eigen antwoorden.
Neem nou die merel op die vensterbank. Die maakte de vrouw die hem zag zo nieuwsgierig, dat ze ging googelen op de sjamanistische betekenis van de merel. Via via belandde ze toen op mijn website. Daar las ze, dat ik workshops geef over de werking van je voorouders en hoe je steun van ze kunt ontvangen – ‘Wie voor ons leefden, staan achter ons.’ Dat was precies wat ze zocht! Samen met haar zussen kwam ze bij me. Voor haar was de merel dus een boodschapper die haar aanzette om contact te maken met haar voormoeders en voorvaderen. En hij hielp de band met haar zussen versterken. En meer. Van het een kwam het ander.
Voor iemand anders betekent een merel op de vensterbank weer iets heel anders. Als we het contact aangaan en onze intuïtie volgen, krijgen we de aanwijzingen en antwoorden, die voor ons persoonlijk gelden.
Medicijnen… maar dan anders
Natuurlijk hebben de verschillende dieren zo hun specifieke kwaliteiten. Hun ‘medicijn,’ zeggen de indianen. Medicijn betekent dan: helende werking. De kracht of eigenheid van een dier werkt als helend medicijn als we die kwaliteit in onszelf aanspreken. Zo sporen kraaien mij aan, om te zeggen wat ik te zeggen heb, ook als het niet fraai is. Ganzen vertelden me, dat het helemaal oké is om schijnbaar omwegen te maken, want dat ik toch altijd weer uitkom bij mijn innerlijke bestemming. Je zou kunnen zeggen dat dit boodschappen zijn die voor iedereen op zijn tijd gelden. Maar naarmate je je meer verbindt met een dier of als het zich als krachtdier aan je kenbaar maakt – en jij daar ‘ja’ tegen zegt – kan het een persoonlijke raadgever worden in allerhande situaties. Natuurlijk vraagt dat investering en oefening, maar welke relatie vraagt dat niet? Een krachtdier nodigt je uit in zeker opzicht te worden zoals hij of zij. Dat is waar een kracht- of totemdier voor komt: jou te spiegelen wat je in huis hebt.
De roep van de wolf
De wolf is dus een van mijn krachtdieren. Al voordat ik een sjamanenleraar zocht droomde ik van een jonge wolf en voelde ik me aangetrokken tot dit dier. Later kwam hij terug in meditaties en zei hij tegen me: ‘Het wordt tijd dat je je nu eens echt met mij gaat verbinden.’ Dat begreep ik. Tot dan toe was ik er eerlijk gezegd een beetje romantisch mee in de weer… Women who run with the wolves… vrije wezens… Dat wou ik ook wel zijn… Daar is niks mis mee, als opstapje, maar leren van de kwaliteiten van je krachtdier en ermee werken in het dagelijks leven bleek een stuk veelzijdiger. Het vraagt meer en het geeft meer. Door te lezen over wolven, ze te observeren, ze mediterend te ontmoeten, ging ik er een energetische verbinding mee aan. Zo kwam zijn rijke medicijn voor mij tot leven.
Een boodschap die ik ooit van de wolf ontving toen ik twijfelde over het publiceren van een bepaald artikel was: ‘Als jij jouw geluid laat horen, geeft het universum altijd antwoord.’ Met andere woorden: als jij dit naar buiten brengt, zet je iets in beweging. Het gaat niet om schouderklopjes en gejuich alom, maar om deze visie toe te voegen aan het geheel. Voor mij was dat destijds een heel fijne bevestiging. Ik begreep waar het over ging.
Later kwamen er nog andere krachtdieren op mijn pad. Bepaald niet allemaal van die imposante kanjers. Sommige knuffelbaar, andere helemaal niet. Maar wie had in tijden van rotvogeltjes ooit kunnen vermoeden, dat ik nog eens blij zou zijn met de boodschap van een doodgewone duif of me iets zou aantrekken van de wijsheid van een libel? Ik niet. Laat staan dat ik nu met veel plezier trainingen geef om de innerlijk sjamaan in anderen wakker te maken…
* Innerlijk Sjamanisme is een moderne vorm van sjamanisme, ontwikkeld door Ria Font Freide, een Nederlandse leraar bij wie ik aanklopte op mijn zoektocht naar betekenis. Het is een eigentijds sjamanisme, met vormen die passen in onze Nederlandse cultuur en levenswijze.
Over de auteur
Riet van Rooij is spiritueel coach en eigentijds sjamaan. Ze schreef het boek ‘Zwanger met hart en ziel‘ en tientallen artikelen en blogt. Ze geeft consulten, workshops en trainingen. O.a. Medicijnwandelingen, Vrouwencirkel ‘Binnenstebuiten’ en de jaartraining ‘Vrouwenwijsheid aan de rivier’ http://www.rietvanrooij.nl