Loving Vincent – ziek of paranormaal?

De mysterieuze dood van Vincent van Gogh is in een compleet geschilderde speelfilm verfilmd. Deze draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen. Een prachtig werk, echt de moeite waard om te gaan bekijken! Des te meer omdat zijn levensverhaal ultiem boeit.

Een oerhollandse jongen, al meer dan een eeuw wereldberoemd, die tijdens zijn leven nooit de erkenning heeft gekregen voor zijn geniale en fijngevoelige werk. Daarnaast gaat hij de geschiedenis in met het feit dat hij ziek was en waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd, al blijft dat een mysterie. Er wordt gefluisterd dat dat niet zo was.

Sensitief

Dat deze man supersensitief was, is overduidelijk, anders kun je niet zo intens verfijnd schilderen. Hij groeide op met het intense verdriet van zijn moeder om de dood van zijn oudere broertje. En al verklaarden de mensen in zijn leven hem voor gek, er is nooit een echte diagnose gesteld. Ze wisten het niet. Zijn broer Theo verklaart dat Vincent ‘ziek’ is omdat hij zich niet gezien en gehoord voelde in zijn jeugd.

Als je supersensitief bent, kun je extreem goed aanvoelen dat je moeder verdriet heeft. Wat doet een kind dan? Een kind trekt zijn eigen conclusies. Of dat de juiste conclusies zijn? Nee, meestal niet. Deze bijzondere man Vincent is hooggevoelig geweest, of waarschijnlijk zelfs heldervoelend. Als zijn moeder niet praatte over haar verdriet en slechts kil, afstandelijk gedrag liet zien, heeft Vincent de conclusie getrokken dat hij er niet toe deed.

Het is intens triest als een extreem gevoelige jongen eenvoudig geholpen had kunnen worden als er kennis en waardering en begrip was geweest voor zijn gevoeligheid. Als er iemand in zijn leven was geweest die hem volledig begrepen had. Iemand die beetje bij beetje zijn verkeerde conclusie over zichzelf had kunnen wegnemen. Als hij daarmee zijn eigenwaarde had kunnen terugwinnen en uiteindelijk volledig in zijn kracht had kunnen staan als schilder.

Zoektocht

Het trieste van het hele verhaal is dat de arts later in zijn leven dubbele belangen had bij Vincent. Hij wilde zelf kunstenaar worden, schilderde de werken van Vincent eindeloos na tijdens zijn behandeling die Theo bekostigde. Theo was alles voor Vincent, omdat hij zijn liefde voelde. Theo zag zijn talent en zijn worsteling. Hij betaalde zijn doeken, zijn verf.

Het is in- en intriest dat een man met zoveel talenten en gaven zichzelf niet heeft kunnen waarderen. Dit was tegelijkertijd ook zijn allergrootste wens. Er was geen besef van zijn supersensitieve gaven, geen erkenning voor hetgeen hij gevoeld heeft in zijn jeugd, het verdriet van zijn moeder en de verkeerde interpretatie ervan en de arts die op zijn pad kwam. Dat was niet de juiste arts voor hem.

Deze arts worstelde met zijn eigen behoefte en verstrengelde zijn vak hiermee. Dubbele belangen. Als de arts eerlijk was geweest tegen zichzelf had hij moeten zeggen dat Vincent hem mateloos boeide en dat hij hem daarom niet goed genoeg kon helpen.

Ruzie

Uiteindelijk hebben de twee ruzie gekregen. De arts vertelde in de film dat Vincent hem zo boos had gemaakt dat hij eerlijk is geweest over broer Theo. De arts vertelde dat Theo door iedere vorm van stress kon overlijden. En dat Vincent hem veel stress bezorgde. Oh… je voelt het al… niet oké.

Heldervoelen

Heeft de arts kunnen uitleggen waarom hij boos werd? Ik zal proberen aan te geven wat er tussen de lijntjes gezegd wordt. Als je bedenkt dat de arts een dubbel belang had bij de behandeling van Vincent (namelijk zijn bewondering voor zijn werk) dan is het hoogstwaarschijnlijk dat Vincent sterker werd, gelukkiger ook en dat hij met zijn supersensitiviteit aanvoelde dat het tijd was om langzaamaan afscheid te nemen van de arts. Daar werd de arts erg benauwd van. Dus die is letterlijk gaan schreeuwen.

Mijns inziens heeft de fijngevoelige Vincent wel aangevoeld dat de arts niet de juiste voor hem was, maar heeft hij toch doorgezet met zijn behandeling, omdat die bekostigd werd door broer Theo. Vincent voelde loyaliteit voor Theo, maar hij was onmachtig over zijn eigen inkomsten en hij had een goed leven daar in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise.

Vincent voelde de venijnigheid van de arts. Het weghouden van zijn dochter. Vincent voelde alles. De arts ontkende. Dan kun je alleen maar ruzie maken. En dat deed Vincent, hij maakte ruzie met de arts. De arts stak terug met venijnige opmerkingen. Wat er in die schuur is gebeurd, zal niemand weten. Dat blijft een mysterie.

Is Vincent misschien niet alleen niet erkend voor zijn prachtige werk, maar mogelijk ook niet voor zijn sensitieve/ paranormale aard en de problemen die het met zich meebrengt als je jezelf niet begrijpt en erkent?

Foto van Sabine Brosius

Sabine Brosius

Ik zie en voel de mens. Ik zie het talent, de worsteling, de pijn. Ik kijk als het ware achter het 'masker'.
nieuwetijds 5-hoek

Overige artikelen

Stap uit je overleefstand
Golven van Angst: Een Kritische Blik op Doemscenario’s
Een nieuwe wereld en hoe je die kunt creëren
Hoe kom je van een burn-out naar werk dat echt bij je past? Met een pas op de plaats!
Jouw kind is niet het probleem
“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”
Pas je de Wet van Aantrekking toe, of raak je verstrikt in magisch denken?
Van leegte naar liefde: hoe (ziels)relaties innerlijke groei stimuleren
Waarom angst voor depressie ons blind maakt voor innerlijke groei
Zo draagt geven bij aan bestaanszekerheid
Help jezelf genezen: word je bewust van de dieper liggende oorzaken van je klachten of ziekte
Ben je al een beetje geland in 2025?