Vanaf het moment dat je hart begint te kloppen tot het moment dat je deze aardse plek weer inruilt voor andere sferen, heeft het ergens tussen de een en drie miljard keren geklopt. Dat is nogal wat, hè? Nu komen hartproblemen vrij veel voor in de westerse wereld, maar nog veel vaker komt het voor dat mensen géén problemen met hun hart hebben. Dat betekent dus, even uitgaande van ruwe gemiddelden, dat het hart van de meeste mensen vanaf een paar weken nadat ze hun intrek in de baarmoeder van hun moeder hebben genomen, zo’n 82 jaar lang klopt. Ongelooflijk toch?
In zes weken is het hart van het embryo gevormd en zal het niet meer wezenlijk veranderen. Bij een foetus van vier maanden slaat het hart 160 keer per minuut, bij een volwassene is dat ongeveer 70 keer per minuut. Je hebt vast weleens je oor tegen het hart van een kind gelegd. Misschien schrok je daar de eerste keer van, zo onregelmatig en snel als het sloeg. Hoe ouder we worden, hoe rustiger en regelmatiger het hart gaat slaan.
Niet alleen fysiek
Het hart is een enorm krachtige spier en een van de ontelbare natuurlijke wonderen die het universum en moeder Aarde samen hebben gecreëerd. Het is natuurlijk niet alleen dat, een orgaan ter grootte van je vuist, met kamers en boezems en aderen die je hele lichaam voorzien van het onmisbare bloed. Het is ook een niet fysiek, energetisch orgaan dat een steeds grotere rol krijgt in onze mind en systeem. Hoe vaak horen we de laatste jaren niet uitspraken als: vanuit je hart, volg je hart, etc.? Er is een duidelijke trend gaande waarin we liever kiezen voor het hart in plaats van het hoofd te laten bepalen wat we doen, hoe we leven.
En inderdaad, hoe fijn is het als we leven in harmonie met ons belangrijkste orgaan? Wanneer we keuzes maken waarin het hart gekend wordt, voelen deze veel kloppender dan wanneer ze alleen vanuit het hoofd gemaakt worden. Nemen we het hart als uitgangspunt, dan sluiten we gevoel niet uit terwijl er zeker ruimte is voor het hoofd, maar dat is niet leidend.
“Kies niet met je hoofd, maar met je hart. Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.”
Ton van der Kroon
De Amerikaanse psycholoog Paul Pearsall verzamelde wonderlijke verhalen over het hart in zijn boek ‘Het geheugen van het hart’. Daarin wordt beschreven hoe de persoonlijkheid van tientallen mensen die een harttransplantatie ondergingen, ingrijpend veranderde. Ze kregen bijvoorbeeld andere voorkeuren, zoals een vegetariër die na zijn operatie een enorme vleesliefhebber werd en de Spaanse taal wilde leren. Je raadt het al… zijn hart kwam van een Spanjaard die erg van vlees had gehouden.
Het onderzoek van de auteur is gebaseerd op de celherinnering theorie, die ervan uitgaat dat cellen een geheugen hebben en dat herinneringen, smaak, persoonlijkheid en andere informatie hierin opgeslagen worden.
Ons hart, ons centrum
Je kunt het hart ook zien als het centrum van ons zijn, van ons lichaam. Het is het middelste van de chakra’s, uitgaande van de zeven bekendste energiecentra die in verbinding staan met ons lichaam. Wanneer je de focus verlegt naar het hart, gebeurt er iets wezenlijks: je komt meer in contact met je wezen. De factor geluk komt dan ook ineens om de hoek kijken. Hoe fijn!
De ruimte waarin ons hart zich bevindt is veel groter dan alleen het fysieke hart. En het mooie is, die ruimte kan zelfs nog vele malen groter worden. Dat kun je zelf doen, door gebruik te maken een van de andere prachtige geschenken van het universum: ons voorstellingsvermogen. Niet alleen de grootte van deze ruimte, maar ook het gevoel dat we daar ervaren, zoals warmte, liefde en dankbaarheid, hebben een enorme invloed op hoe we ons in het dagelijks leven voelen.
En, hoe fijn, dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, het is juist heel erg simpel. En… je kunt er nu meteen al mee beginnen om dit als gewoonte aan te leren en je geluksgevoel te vergroten, zodat je meer kunt genieten van je leven.
Een paar minuutjes voor geluk
Nu meteen beginnen? Neem dan een paar minuten en zorg dat je ergens bent waar je niet gestoord wordt. Ga dan zitten of liggen en sluit je ogen. Ga even met je aandacht door je hele lichaam. Begin met je voetzolen en ga rustig omhoog, tot je overal bent geweest en je je hele lijf erbij betrokken hebt. Eindig in je hart, leg er eventueel een hand op. Voel dan gewoon eens hoe het daar nu is. Voel de ruimte waar je hart zich bevindt. Wat voor gevoel geeft het je? Voelt het open of juist niet of een beetje? Is het er warm? Zie je een kleur? Alles is oké, er is geen goed of fout. Neem het waar, je hoeft verder niets te doen, niets te veranderen.
Als je dit doet nadat je ’s ochtends wakker bent geworden, dan begin je je dag op een hele fijne en bewuste manier. Zijn er momenten gedurende de dag dat je merkt dat je hoofd op hol is geslagen, je niet lekker in je vel zit of iets anders wat een gevoel van geluk, rust of tevredenheid in de weg zit? Stop dan met wat je deed en doe deze oefening. Alleen al het feit dat je de tijd neemt om je hart te voelen, zal iets in je gevoel veranderen. Geloof me, slechts een paar minuutjes van je dag deze simpele oefening doen, gaat je heel veel opleveren!