We kennen allemaal het fenomeen pijn. Of deze nu lichamelijk, emotioneel of anders is, we weten allemaal hoe het voelt om pijn te hebben. Pijn is iets wat door ons vaak als negatief wordt ervaren. Als iets wat bestreden moet worden. Pijn krijgt vaak een stempel opgedrukt: ‘niet goed’. We willen er vanaf, we gaan ertegen vechten of we verzetten ons ertegen.
Pijn als blokkade
Wat doet dit verzet met ons? Met ons lijf en met onze mentale toestand? Dit verzet zorgt ervoor dat we verkrampen, verstarren en verharden. Letterlijk en figuurlijk. We worden er strenger door en we blokkeren onze liefdevolle energie om vrij te stromen.
Pijn als waardevolle richtingaanwijzer
Wat we veel beter kunnen doen is onze pijn ‘gebruiken’. In plaats van het te bevechten kunnen we kijken wat het ons heeft te vertellen. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken. Nou, pijn is altijd een aanwijzing. Pijn is een teken dat er mogelijk iets knelt en is daarmee een aanwijzing voor een disbalans in jouw Zijn. Pijn is daarmee vaak een richtingaanwijzer en heeft ons mogelijk een waardevolle les te leren. Hiervoor is het echter van belang dat we onze pijn niet wegstoppen, maar toelaten, ernaar luisteren en ermee communiceren. We mogen dus leren om met vriendelijke ogen te kijken naar onze pijn, in plaats van deze te bevechten. Moeilijk? Zeker! Onmogelijk? Zeker niet!
Oordeelloos je pijn bekijken
Kijk maar eens goed naar je eigen situatie. Heb je ergens pijn? Lichamelijk, emotioneel of anders? Dan weet je vast wat het met je doet als je deze gaat bevechten. Probeer eens of je het kunt omdraaien. Kijk naar je pijn, zonder oordeel. Probeer zo diep mogelijk in je pijn door te dringen, door het centrum ervan op te zoeken. En laat die pijn er dan gewoon zijn. Zonder oordeel. Zonder te proberen om de pijn te verdoven of te verdrijven. Heet de pijn liefdevol welkom in gedachten. Ook al voel je weerstand, stel je ervoor open en zeg: ‘Kom maar, pijn’. En begroet de pijn vervolgens vriendelijk.
In gesprek met je pijn
De kans is groot dat je hierin enorme weerstand ervaart. Dat mag, want ook jouw weerstand is welkom en mag er zijn. Blijf ondertussen je pijn, en alle gevoelens die daarbij opkomen, begroeten. Laat de pijn er zijn en heet deze welkom. Als jij je hier oncomfortabel bij voelt, vraag dan aan jouw pijn: ‘Wat kom jij doen?’, of ‘Wat kom jij me vertellen of brengen?’. Vraag ook aan je pijn: ‘Waar heb jij behoefte aan?’. Wacht dan rustig af en let op dat je niet afdwaalt in mentale analyses. Blijf aanwezig bij het gevoel van jouw pijn. De antwoorden op je vragen zullen dan als vanzelf in jou verschijnen.
Oefening baart kunst
Wees niet ontmoedigd als jouw antwoorden niet meteen duidelijk zijn en herhaal dit proces gerust een aantal keer. Het is vaak even wennen om zonder verzet met je situatie en pijn om te gaan. Het vergt oefening. Blijf aanwezig en open staan voor je pijn en weet dat elke stap die je zet in jouw acceptatieproces van de pijn er een is op jouw unieke levenspad…
Het doet zo’n pijn
om te realiseren
dat alle pijn
komt uit mezelfHet doet zo’n pijn
om te voelen
dat alle oordelen
zitten in mijHet doet zo’n pijn
om te weten
dat kwetsen niet kan
behalve mezelfHet doet zo’n pijn
om te zien
dat verlaten worden
niet bestaatHet doet zo’n pijn
om te ervaren
dat alle liefde
is in mij