Hoe help je jouw kind zelfvertrouwen te ontwikkelen?

Kinderen die zich vol zelfvertrouwen door het leven bewegen. Die voor zichzelf op durven te komen. Nieuwe dingen durven uit te proberen. Die heus wel eens bang zijn, maar zich daar niet door laten weerhouden. Daar dromen de meeste ouders van.

De praktijk is vaak weerbarstiger. Heb jij een kind dat wel wat meer zelfvertrouwen zou kunnen gebruiken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Met een klein beetje hulp van jouw kant is er veel mogelijk.

Angst serieus nemen

Om te beginnen is het belangrijk dat je de angst van je kind (dat durf ik niet / dat kan ik niet) serieus neemt. Je accepteert dat je kind een grens aangeeft en maakt tijd en aandacht om ernaar te luisteren. Stel je kind vragen over wat hij of zij denkt of voelt. Accepteer die antwoorden, weerleg ze niet!

Verlangen inzetten

Stel dan vragen aan je kind over wat hij of zij zou willen. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Als je niet bang zou zijn, zou je het dan wel willen doen?” Of “Zou je graag willen dat je denkt dat je het wel kan?” Als het antwoord op dit soort vragen ‘ja’ is, ga je verder. Is het antwoord ‘nee’, laat deze situatie dan rusten, blijkbaar is je kind er nog niet aan toe om hier stappen in te zetten.

Bied hulp aan

Als je kind iets wel graag zou willen, vraag dan of hij of zij door jou geholpen wil worden. Dat lijkt misschien overbodig, maar dat is het niet. Kinderen zitten niet altijd op onze hulp te wachten. En soms willen ze onze hulp wel, maar nu even niet. Door ze zelf te laten kiezen of ze hulp willen of niet, geven we hen de regie over wat er gaat gebeuren.

Successen noemen

Als jouw kind je hulp wil, vraag dan eerst of hij of zij zelf een idee heeft wat helpend zou zijn. Heeft je kind geen idee, benoem dan successen uit het verleden die passen bij deze situatie. Zo stond onze oudste dochter vorig jaar op een rode piste en durfde absoluut niet meer naar beneden. Toen hebben we samen over een aantal momenten gesproken waarbij ze het ook heel spannend vond om iets te doen en waarop ze haar angst overwon.

Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als alles durven

Spreek vertrouwen uit

Spreek daarna jouw vertrouwen uit (alleen als je dat werkelijk ook voelt natuurlijk) in jouw kind. In het geval van mijn dochter vertelde ik haar hoe ik haar had zien skiën die week, wat me daaraan opviel (positief) en dat ik er alle vertrouwen in had dat ze veilig naar beneden kon komen.

Zorg voor een hulplijn

Als het mogelijk is, zorg dan dat jouw kind op jou terug kan vallen of het gevoel heeft dat dit kan. Zo ben ik steeds een heel klein stukje voor haar uit geskied zodat ze achter mij aan kon en ik steeds in de buurt was voor als ze zou vallen. Soms is het niet mogelijk om op het moment zelf hulp te bieden, zorg dan dat je er na afloop voor je kind bent en vertel dit ook.

Ben je er klaar voor?

Vraag je kind dan: “ben je er klaar voor om je angst te overwinnen en …… (vul de enge activiteit in)?” Is het antwoord nee, kijk dan wat er nog meer nodig is. Blijft het antwoord dan nog ‘nee’, accepteer dit dan. Is het antwoord ‘ja’, laat je kind dan in vertrouwen gaan.

Na afloop

Is jouw kind de situatie aangegaan, spreek daar dan je waardering voor uit. Vertel hoe knap je het vindt dat hij of zij over de angst heen is gestapt, ongeacht wat de situatie heeft gebracht. Vraag je kind hoe het was en hoe hij of zij zich nu voelt. Was het een succeservaring, daarmee bedoel ik dat je kind achteraf blij is dat hij of zij de uitdaging is aangegaan, dan kun je hier op verder bouwen. Bij iedere nieuwe situatie kun je refereren aan deze. Dan kun je zeggen: “weet je nog, toen was je ook zo bang…” Was het geen succeservaring, niet getreurd; er komen nog kansen genoeg.Hoe help je jouw kind zelfvertrouwen te ontwikkelen

Innerlijke groei

Innerlijke groeit ontstaat doordat jouw kind bewust en met de juiste hoeveelheid steun situaties aangaat die hij of zij eigenlijk net iets te spannend vindt. Door dit te doen, en te ervaren dat er niks ergs gebeurt, groeit het zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast leert je kind dat je spannende situaties spannend mag vinden. Dat het oké is om bang te zijn en dat je mag zoeken naar hulp. Dat is belangrijk, want zelfvertrouwen is niet hetzelfde als niets spannend vinden. Zelfvertrouwen is dingen spannend vinden en dan beslissen wat je wilt doen. Zelfvertrouwen kan dus ook leiden tot de beslissing om iets niet te doen, omdat je van binnen weet: hier ben ik nog niet klaar voor.

Je eigen onzekerheid

Wat er in de weg kan zitten om je kind goed te kunnen helpen is je eigen onzekerheid. Dus merk je dat je het zelf spannend vindt, dan kun je dezelfde stappen ook voor jezelf doorlopen.

Samenvatting

Zelfvertrouwen kunnen we onze kinderen niet geven, het moet van binnenuit groeien. We kunnen ze wel helpen om die groei te laten ontstaan. Bovenal door ze serieus te nemen en ze nooit te dwingen over hun grenzen te gaan. Door ze te laten verlangen om hun angst te overwinnen. Door er voor ze te zijn, op het moment dat zij dat willen. Door ze zelf de regie te geven en vertrouwen in ze te hebben. En door er na afloop voor ze te zijn en ze te bevestigen in de grote stap die ze hebben gezet. En natuurlijk door ze op te vangen als dat nodig is.

En weet je wat zo leuk is, terwijl hun zelfvertrouwen groeit, groeit ons vertrouwen in ons eigen kunnen als ouder.

Foto van Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen

Gelukkige Gezinnen helpt ouders om hun kinderen beter te begrijpen, problemen in het gezin op te lossen en plezier in het opvoeden (terug) te vinden. Kortom om het geluk in hun gezin te vergroten.
5-hoek

Overige artikelen

Op je gemak zijn met vaagheid
Deze supersimpele ademhalingsoefening kan helpen angst & depressie te verminderen
Bostherapie: Hoe tijd doorbrengen in het bos je geest, lichaam & ziel kan helen
Waarom je de signalen van narcisme niet hebt herkend en erkend
Water behandeld met intentie kan de groeisnelheid van planten beïnvloeden
Durf jij werkelijk mens te zijn? | Video
Helen met de kracht van het hart – een ontmoeting met medicijnpaarden
Als je werk is uitgewerkt
De spirituele dimensie van Alzheimer
Waarom het doden van dieren voor voedsel binnenkort klaar zal zijn – volgens Richard Branson
De 16 kenmerken van een sterrenkind van de Pleiaden
Je Gidsen en jouw verbinding daarmee